Satakunnassa vankka kokemus pakkaamotoiminnasta

14.01.2022

Rauman Lapissa Markkulan Tilalla on pitkät perinteet siemenviljan tuotannosta. Markkulan tilan historia yltää aina vuoteen 1899 ja siemenviljaa tilalla on tuotettu vuodesta 1950 lähtien. Tilasiemen-pakkaamona tila on toiminut vuodesta 1992. Nyt viljelystä vastaa tilan neljäs sukupolvi ja toimintaa pyörittävät veljekset Juho ja Tatu Markkula.

”Tällä alueella on paljon siemenviljelyä. Siemenviljelyn osaaminen ja kokemus on kertynyt alueelle ja tätä voisikin verrata Pohjois-Pohjanmaan siemenperunan high grade-alueeseen”, Juho Markkula muotoilee.

Tatu ja Juho Markkula
Tatu ja Juho Markkula sekä Tilasiemenen oman vehnälinjan SJ19 SW111 kasvusto.

Tilalla viljellään kauraa, ohraa ja vehnää seitsemää eri lajiketta, jotka kunnostetaan sertifioiduksi siemenviljaksi. Viljelyssä suositaan erityisesti uusia lajikkeita. Puolet viljelyalasta on vehnällä, vehnässä pääpainon ollessa kevätvehnän siemenviljelyssä. ”Toisen puolikkaan muodostavat yleensä ohra ja kaura.” Markkulan tilan asiakkaita ovat Satakunnan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan viljelijät sekä tukun kautta Pohjanmaa. ”Meiltä saa kaikkia Tilasiemenen edustamia lajikkeita ja myös muille pakkaamoille siementä myydään”, Markkula kertoo.

Pakkaamolle tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat siemenviljaa ostavat viljelijät, tukkukauppiaat ja toiset Tilasiemen-ketjuun kuuluvat tilat. ”Toimintaa aloittaessamme tukut olivat suurimpia asiakkaita. Tukkujen rooli on vähitellen pienentynyt ja nyt asiakkaina ovat enemmän suoraan viljelijät”, Markkula pohtii. ”Lajikevalintoja tehdessään viljelijöistä erityisesti nuoret kysyvät ja kyseenalaistavat. Nuoret viljelijät usein myös haluavat ennakkoluulottomasti kokeilla uusia lajikkeita.”

Toimintaa kehitetty LEAN-ajattelun henkeen

Veljekset aloittivat pakkaamotoiminnan 1980-luvun lopulla ja tilaa on vuosien mittaan määrätietoisesti kehitetty toivottuun suuntaan. ”Toimintaa on vähitellen rakennettu itselle sopivaksi”, Juho Markkula kertoo. ”Nyt toiminnassa on ollut seesteisempi kausi; käynnissä ei ole projekteja, isompia suunnitelmia tai investointeja, vaan linja on nyt hiottu valmiiksi. Pakkaamon toiminta alkaa olemaan sellaista mihin pyrittiinkin”, Markkula toteaa tyytyväisenä. Markkulan tilalla on pyritty siihen, että kädenjälkiä jäisi mahdollisimman vähän ja toiminta olisi tehokasta. ”Turhan työn poistamiseen tähtäävä LEAN-ajattelu on nyt muodikasta, niin vähän samassa hengessä pakkaamotoimintaa on meillä kehitetty”, Markkula naurahtaa. ”Jatkajat ovat jo tiedossa ja heidän vuoronsa on ottaa ohjat käsiinsä muutaman vuoden päästä”, Juho Markkula kertoo. ”Toiminta jatkuu, ja jatkajilla on sitten omat tavoitteensa ja suunnitelmansa miten edelleen toimintaa kehittävät.”

Kuluneen kasvukauden oloja Markkula kuvaa haastaviksi, vaikka poikkeavia kasvukausia on viljelijän mukaan toki ollut ennenkin. ”Tämä on kuivaa seutua, joten ehkä myös viljelyä on tulevaisuudessa sopeutettava näihin oloihin paremmin.” Syysviljat näyttivät kestäneen kuivuutta paremmin, joten niiden viljelyä saatetaan lisätä Markkulan tilallakin, jos kesien pitkät hellejaksot ja kuivuus yleistyvät.